Het transport

ONZE BESTEMMING? VERMINDERING VAN DE CO2-UITSTOOT

Elke dag wordt onze rauwe melk vervoerd van boerderijen naar zuivelfabrieken en uiteindelijk naar jouw lokale supermarkt. In elke rit zien we kansen om de uitstoot te verminderen. Het maakt allemaal deel uit van onze reis om de uitstoot tegen 2030 met 63% (eigen logistiek) en 30% (onze logistieke partners) te verminderen.

Fossielvrije vrachtwagens

In andere landen, zoals Denemarken, Zweden, Finland, Duitsland en Engeland, hebben we eigen vrachtwagens. Daar is ons doel om tegen 2030 al onze eigen logistiek op 100% fossielvrije energie te laten draaien. In Nederland werken we met logistieke partners en maken we gezamenlijk plannen om onze CO2-reductie ambitie te realiseren.  

Fossielvrije vrachtwagens

KOEIENPOEP ALS BIOBRANDSTOF

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze uitstoot te verminderen. Zoals pilotprojecten over koeienpoep in Engeland. Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als het om brandstof gaat, maar koeienpoep is zeker een hulpbron die we in overvloed hebben. Dit kan worden afgebroken en gebruikt als biobrandstof voor vrachtwagens die hier geschikt voor zijn. Mest kan ook worden omgezet in elektriciteit. De elektriciteit uit slechts één emmer mest zou een van onze elektrische vrachtwagens kunnen aandrijven voor 53,47 km. Toekomstige vrachtwagens kunnen dus waarschijnlijk door nog meer koeienpoep worden aangedreven. 

KOEIENPOEP ALS BIOBRANDSTOF

Simmer van A naar B

Hoe onze vrachtwagens worden bestuurd en aangedreven helpt ons om de uitstoot van transport te verminderen. Het draait niet alleen om de afstand die we rijden. Het gaat ook om hoe we rijden. In Denemarken werkten we bijvoorbeeld samen met een toonaangevende leverancier van optimalisatiesoftware en -analyse om de routes te optimaliseren voor ongeveer 3000 dagelijkse leveringen van zuivel aan onze klanten. Dit werk resulteerde in een vermindering van de uitstoot met 8% door minder gereden kilometers. Ook zijn onze vrachtwagens optimaal gevuld, waardoor het gewicht en onze klimaatvoetafdruk laag blijven. 

Simmer van A naar B