Natuurlijke producten

Duurzaamheid

Arla Foods heeft een strategie voor een duurzame melkveehouderij bestaande uit drie kerndomeinen:

klimaat, dieren en natuur.


DIEREN
Altijd goede zorg voor de koeien en het dierenwelzijn verbeteren

KLIMAAT
Verkleinen van de koolstofvoetafdruk van de melkproductie.

NATUUR
Bevorderen en beschermen van de  natuur en de biodiversiteit.

Meer info
Robert en René Dhur

Verbonden met het verleden, klaar voor de toekomst.

De familie van Robert en René Dhur, twee boeren van Arla, heeft meer dan 600 jaar landbouwtraditie achter zich.

Robert en René Dhur
Burg Reuland, Eifel, België
120 koeien

De hoeve van de broers Robert en René Dhur ligt in de heuvels van de Belgische Eifel, waar het elk jaar lang vriest. Dat betekent dat vrij vorstgevoelige gewassen zoals maïs of tarwe slechts op kleine schaal kunnen worden verbouwd. Het bedrijf bestaat vrijwel volledig uit grasland. Graan word slechts af en toe verbouwd, als de bodem door wisselbouw moet worden geregenereerd. Robert is een conventionele boer, die het gebruik van chemische stoffen tot het uiterste minimum beperkt. Zoals hij zegt: “Mijn familie woont al meer dan 600 jaar in dit dorp en wij hebben alle belang bij een goede zorg voor ons land.

Niets zo belangrijk als gras
De koeien van de boerderij krijgen ongeveer 80% van hun voeding in de vorm van gras -  weidegras, kuilvoeder en hooi – met krachtvoer als aanvulling.
Robert en René proberen het gras ongeveer 7 cm hoog te houden, de lengte die de meeste eiwitten bevat omdat de verhouding blad tegenover stengel dan het grootst is. Volgens Robert is dat een relatief goedkope en efficiënte methode om melk van hoge kwaliteit te produceren. “De eerste oogst van het seizoen is meestal de allerbeste, maar de tweede en derde zijn ook van prima kwaliteit.
Veel grasland is bovendien goed voor de vruchtbaarheid van de bodem.

De boerderij heeft voor deze aanpak gekozen hoewel ze waarschijnlijk meer melk zou kunnen produceren door een grotere proportie krachtvoer te gebruiken. Robert legt uit: “Voor mij betekent duurzaamheid dat de koeien zoveel mogelijk buiten grazen, zodat ik slechts weinig krachtvoer nodig heb.

“Ik weet zeker dat we nog nooit zo duurzaam hebben gewerkt en dat ons bedrijf nooit zo dicht bij de natuur gestaan heeft als vandaag.”Robert Dhur, Burg Reuland, Eifel

Een goede boer weet niet alleen ‘hoe’ maar ook ‘wanneer’
Een bepaalde hoeveelheid krachtvoer blijf belangrijk voor een evenwichtig dieet van de koeien. Een productieve melkkoe geeft ongeveer 40 liter melk per dag. Dat vraagt meer energie dan gras alleen kan leveren. “We geven het krachtvoer, precies wanneer de dieren het nodig hebben”, zegt Robert. “Vergelijk het met een motor die benzine nodig heeft om te werken.”